TOPONÍMIA DE MALLORCA-ARTÀ

 

 

Avui, dimecres 11 de juny de 2008, a les 21 hores,  Cosme Aguiló ens parlarà sobre la Toponímia de Mallorca, centrada en el poble d’Artà.

 

Lloc: Museu Regional d’Artà.

 

 

 

Cosme Aguiló, Doctor en filologia catalana, és un destacat especialista en toponímia, dialectologia i etimologia, particularment de temes baleàrics.

 

Com a bon toponimista ha recorregut pam a pam tot el territori balear perquè sap que una bona part dels noms de lloc són descriptius i una característica del relleu pot donar la clau de la seva etimologia o, si més no, de la seva motivació. Igualment ha tingut en compte la documentació que és com una baula que ajuda a enllaçar el nom actual amb l’originari.

 

El qui fa enquesta toponímica aprofita l’ocasió, com feia Coromines, per observar el parlar del mariner, del muntanyenc o del camperol que fan d’informadors per a prendre nota dels mots i expressions que, captats en la seva espontaneïtat, posseeixen un valor afegit. Aguiló s’enamora d’aquest tresor lingüístic de les Balears i d’aquesta manera sabem quins són els noms illencs per a designar els penitents, la pinya closa, el garbellet, els bolets, els pèsols, els tipus de núvols, les classes de figues, etc. de les espècies d’ocells conegudes.

 

Amador del patrimoni toponímic, ha estat i és un ferm defensor dels noms genuïns i contrari al seu embastardiment. Més d’un cop ha intervingut en la palestra mediàtica per justificar la bondat d’un nom tradicional.

 

Ha impartit cursets i seminaris a la Universitat de les Illes Balears i ha intervingut en comunicacions, ponències, conferències i taules rodones en diversitat de congressos.

 

Joan Veny

 

 

 

 

 

Deixa un comentari