PER DIGNITAT i PER LA IDENTITAT D’UN POBLE

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amics i amigues,

Des de la delegació d’Artà de l’Obra Cultural Balear volem denunciar el genocidi lingüístic i cultural que ha iniciat el Govern de les Illes Balears, presidit per José Ramon Bauzá, del Partido Popular, elegit democràticament el passat mes de maig.

Tanmateix, però, el fet que dos mil quatre-cents vots més que a les eleccions de l’any 2007 li hagin donat una aclaparadora majoria absoluta, de cap de les maneres li dóna el dret i la llibertat de fer el que vulgui en nom de les Illes Balears. La seva feina és retornar l’estabilitat econòmica que tant necessita la nostra comunitat autònoma, i frenar la taxa d’atur que no ha deixat d’augmentar els darrers mesos. No, de cap de les maneres té el dret d’intoxicar tot un poble amb el verí que pretén injectar, i així crear una divisió social entre aquells que xerram en mallorquí i aquells que pel motiu que sigui, no el xerren.

L’Obra Cultural Balear manté la voluntat clara de no fer política. Mantenim el nostre repte d’aconseguir que la identitat cultural i lingüística de les Illes Balears sigui el patrimoni més preat de la gent que hi vivim, perquè és nostre i és de tots. Ara bé, no podem consentir que es vulnerin els nostres drets com a ciutadans i illencs,  i per això reclamam i exigim a tots els partits polítics de les Illes Balears que s’abstenguin d’entrar en un debat que des de l’any 1986, any en què el Partido Popular va aprovar amb majoria absoluta la Llei de Normalització Lingüística, havia deixat de ser motiu de divisió social. No podem permetre que la societat es fragmenti per qüestions ideològiques que formen part del passat més obscur de la dictadura. No podem acceptar que l’única llengua pròpia de les Illes Balears, la catalana, sigui motiu de brega.

Els mallorquins tenim clar que xerram mallorquí, i estic segur que cap de nosaltres sent ràbia de saber xerrar en mallorquí i alhora en castellà. Dominar dues llengües és un bé, és un orgull. És sinònim de cultura. És positiu. Per tant, si nosaltres no sentim odi per la llengua que viu en cooficialitat amb la catalana, demanam i exigim que no es crei cap tipus d’odi contra la llengua pròpia d’aquí.

No ens queda, idò, més remei que denunciar públicament allò que en poc més de vuit mesos ha fet el Partido Popular contra la nostra llengua i la nostra cultura. És, senzillament, escandalós:

•    Ha eliminat Televisió de Mallorca, que emetia en català, i que informava de tot el que passava també a la Part Forana de la nostra illa.
•    Ha eliminat les ajudes a la premsa escrita en llengua pròpia, i a les activitats de promoció d’aquesta llengua.
•    Pretén eliminar els requisits de coneixement de la llengua catalana per a accedir a la funció pública, fet que va en contra del que dicta l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears.
•    Planeja canviar la Llei de Normalització Lingüística per fer del català una llengua absolutament prescindible, tot i que JRB va dir que no la tocaria durant les eleccions.
•    Ha eliminat les pel•lícules en català de la televisió autonòmica IB3, que pagam entre tots. Un detall important és que fins ara tothom podia elegir l’idioma en què volia escoltar la pel•lícula gràcies al canal multilingüe. ¿Per què ens ha llevat l’opció del català?
•    Ha decidit canviar el nom oficial de Palma en el servil Palma de Mallorca.
•    Pretén canviar el nom de Maó a Mahó-Mahón.
•    Es permet canviar el nom dels topònims als pobles que així ho decideixin.
•    Ha anunciat la supressió del decret que exigeix un mínim d’ensenyament en català del 50 % a tots els centres escolars de les Illes.
•    Ha disposat que a partir del curs 2012-2013 els pares hauran de triar en quina llengua (català o castellà) faran els seus fills l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. Però les pel•lícules d’IB3 no les podem triar en català.
•    Ha instaurat novament els premis literaris Ciutat de Palma com a premis bilingües, però no es planteja que els premis en llengua castellana, passin a ser-ho, de bilingües.
•    S’han atrevit a celebrar la festa més antiga d’Europa, la Festa de l’Estendard, en castellà.
I és només l’inici. ¿És realment necessari tot plegat? Si tenim en compte que actualment a les Illes Balears només el 38% de la població xerra en mallorquí o menorquí o eivissenc o formenterenc, i que a Palma (de Mallorca) només el 28% utilitza el mallorquí, deduïm ràpidament que allò que el govern del Partido Popular pretén és l’aniquilació total de la nostra identitat.
Des de l’Obra Cultural Balear, associació que enguany celebra el seu 50è aniversari, volem demanar al Partit Popular d’Artà que es desmarqui de la línia segregacionista que segueix el Partido Popular del nostre govern, i demostri així el seu compromís amb la llengua i la cultura pròpies de les Illes Balears.

Des de l’Obra Cultural Balear demanam també el suport i compromís de tots aquells que us sentiu menyspreats per les decisions del Govern, i us convidam a mobilitzar-vos pacíficament i cívicament en defensa dels nostres drets com a illencs. Com va dir Bartomeu Fiol, paraules que el president de l’OCB va prendre en el discurs dels premis 31 de desembre, Era a la vivència a què aspiràvem, no a la supervivència.
Delegació d’Artà de l’Obra Cultural Balear d’Artà.
Gener de 2012.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: