ELS RESPONSABLES DE LA CRISI

Per Mariano Moragues

Els primers responsables de la crisi van ben polents  

 

Tots solem tenir mal de fer assumir responsabilitats quan hem fet un bunyol sense forat, i sovint repartim culpes sobre els que tenim més avinent. No hi ha dubte que Zapatero ha fet tard i els ous en terra amb el maneig de la crisi. I venga llenya a en Zapatero, que la té merescuda, però sols en part. Ell no ha creat la crisi, com tampoc la creà n’Aznar. Tots dos donaren corda a l’anomenada bombolla immobiliari i la feren més fonda, però darrere d’ells, ulls espolsats i fora son, hi havia els especuladors i els bancs. El món financer, que sempre ha viscut de l’especulació i la usura, engrescà la gent perquè  s’enduetàs més enllà de les seves possibilitats amb promeses celestials, i la gent estirà massa el llençol i acabà mostrant els peus. Això és finalment el capitalisme: el capital i la dictadura del mercat davant tot i per damunt la feina. Per aquí gratau… 

A l’hora d’arreglar el desastre, es crida perquè ho arreglin els que el provocaren i no precisament per donar-los llendera, ni tan sols un bon arrambatge, sinó un caramuller de milions perquè treguessin faves d’olla. Avui saben que enmig de la crisi ja han augmentat els guanys un 6%. Enhorabona!  

Tenim la sort que el nostre president del país, com home d’esquerres, ha fet cas a les imposicions dels grans financers del món, als socis europeus i nord-americans com toca, reduint la despesa pública, legislant en perjui del treballadors, reduint el sou dels funcionaris, etc. Un govern que s’acoquina davant els enemics dels treballadors és culpable, i si es diu socialista, més encara. El PP pot estar ben content, li hauran fet la feina bruta si arriba a governar.

I el poble…? Ja ho sabeu, com canta la glosa: a prendre per allà on no dic, d’acord amb l’article vint i sis, que dóna atribucions a l’autoritat per passar-se per allà on tampoc dic (però rima) totes les lleis del país. Els aturats poden passar per  “Les Conferències del Sant Vicens de Paul” o per “Caritas”; i que donin gràcies, perquè per molts d’indrets del món encara  n’hi ha que estan pitjor.

Deixa un comentari