O DIA DAS LETRAS GALEGAS

SEMPRE GAL

O Día das Letras Galegas é un día de exaltación da lingua de Galicia através da súa manifestación literaria. Comezou a celebrarse o 17 de maio do 1963, coincidindo co centenario da primeira edición de Cantares gallegos, de Rosalía de Castro.

O 20 de marzo de 1963, baixo o franquismo, tres membros da Real Academia Galega (Manuel Gómez Román, Xesús Ferro Couselo e Francisco Fernández del Riego) presentaron nesta institución a proposta de celebrar o 17 de maio para recoller o “latexo material da actividade intelectual galega”. Estimaban que o poemario de Rosalía era a primeira obra mestra da literatura galega contemporánea, é dicir, considerábana a primeira obra do Rexurdimento. Realmente, a data real de publicación do libro descoñécese, pero nese día Rosalía dedicoullo á tamén poeta Fernán Caballero.

Publicouse unha edición crítica de Cantares gallegos, obra de Fermín Bouza Brey. A festa tivo un alcance e unha significación extraordinarios, e foi moi ben acollida non só a nivel literario senón tamén nos ambientes populares. A partir de entón dedícaselle o día de cada ano a unha figura significativa da literatura galega, coa única condición de que no ano da súa conmemoración teña pasado un mínimo de dez dende a data de falecemento do autor homenaxeado.

Oficialmente, trátase dun día de carácter festivo en toda Galicia.

MANIF

 

Com sabeu, el fet que a Galícia la dreta hagi tornat al poder ha animat el partit popular de les Illes Balears. Vegent que la llengua s’usa arreu com a instrument manipulador,  i que aquesta arma extralingüística pot ajudar a aconseguir vots, s’ha apuntat a fer de carronyer i xuclar d’on faci falta. El que no s’esperaven la dreta gallega i el pp de les Illes és que el poble no es mama el dit, i que encara ens vulguin dormir amb calúmnies i beneitures, nosaltres estam ben desperts, i no ens cansam de defensar el que és nostre, perquè tenim la raó, i contra la raó únicament la força pot servir per atacar l’enemic, i encara no serveix per vèncer, com ha demostrat la nostra història!

Nosaltres celebràrem la Cadena Humana amb prop de 20.000 persones. Els gallegs celebraren O dia Das Letras Galegas amb milers i milers de persones a Santiago de Compostela arribats de tot Galícia!

INOT

L’Obra Cultural Balear també va voler donar suport a un poble que, com el nostre, “ha sofert tant” la duresa de l’extrema dreta. I vàrem poder comprovar in situ que són moltes les fetes que ens uneixen per combatre l’espanyolisme més caspós. La llengua, la terra, la simpatia pels pobles oprimits, la música, la literatura… tan distants i tan propers!

APRENDER

Visca Galícia i les Illes Balears! No espereu que ens agenollem. Com va dir el comandant Guevara: “Prefiero morir de pie que vivir arrodillado”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: