ENCAIXADA DE MANS DE LA SOCIETAT CIVIL

Una gernació de sindicalistes, professors, personal sanitari i gent de la cultura participà de la mobilització ciutadana. Tots els partits polítics, llevat del PP, també hi enviaren els seus representants.

La societat civil es donà ahir la mà per expressar el suport a la plena normalitat de la llengua catalana. Ecologistes, nouvinguts, sindicalistes, molts de professors i una important representació del personal sanitari, com també escriptors i gent de la cultura, ajudaren a reforçar les baules de la cadena humana de l’Obra Cultural.

Hi eren Miquel Àngel March (GOB), Biel Caldentey i Maria Antònia Font (STEI-i), Mateu Morro (Unió de Pagesos), Jaume Sastre (Lobby per la Independència), Pep Juàrez (CGT), Katiana Vicens i Josep Benedicto (CCOO). No hi faltaren tampoc el músic Francesc Moll, els professors de la UIB Joan Melià i Antoni Mas, el misser Josep de Luis (UM), a més del destacat activista cultural i apotecari Antoni Torrens, entre molts altres.

Diputats, regidors i un senador

De polítics tampoc no en faltaren, si bé la seva distribució fou desigual. Si el suport dels partits a la normalització lingüística s’hagués de valorar per l’assistència a la cadena humana, quedaria clar que el PP no té cap interès en el tema. Cap dirigent destacat de la formació conservadora no es deixà veure a la marxa en defensa dels drets lingüístics dels catalanoparlants. Només Carlos Veramendi passejava per la plaça d’Espanya minuts abans de l’inici de la cadena humana.

En canvi, sí que n’hi havia del PSOE –poquets–, del conglomerat del Bloc (PSM, EU, ERC…) –en massa– i d’UM –també poquets. Els socialistes hi enviaren la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i la secretària d’organització del partit, Rosamaría Alberdi. La reduïda delegació d’UM es limità a Josep Melià Ques, l’únic valent que donà la cara. La resta d’uemites tenia l’excusa de la batalla campal de divendres horabaixa. Els representants del Bloc, en canvi, s’abocaren a la mobilització. Hi eren tots: Biel Barceló, Pere Sampol, Joana Lluïsa Mascaró, Biel Vicens, Margalida Tous i Nanda Ramon, del PSM-EN. També hi eren Fina Santiago Miquel Rosselló, Lila Thomàs i David Abril, d’EU. D’Esquerra, hi havia el conseller Joan Lladó, Cathy Sweeney i Andreu Bujosa i, finalment, d’Entesa, Biel Huguet, Caterina Canyelles i Ramon Quetgles.

“No callarem mai!”

El president de l’Obra Cultura Balear, Jaume Mateu, llançà ahir un missatge en positiu a favor de l’aprofundiment del procés de normalització lingüística, alhora que criticà els intents de retrocés que propugnen determinats sectors. Mateu pronuncià el discurs davant la seu del Parlament de les Illes Balears, el final del recorregut de la cadena humana.

Mateu defensà el català com “el més gran i efectiu instrument d’acollida i entesa” cap als nous mallorquins, a la vegada que reclamà el respecte al dret a la plena normalitat de la llengua. “Volem parlar sempre i per tots els racons de les nostres illes en la llengua pròpia, perquè hi tenim dret”.

El president de l’entitat envià un contundent missatge a “aquells i aquelles que volen vedar i restringir l’ús d’aquesta llengua nostra: sortirem al carrer sempre que calgui a fer festa, i de les grosses com la d’avui, per exigir l’atenció als nostres drets. Que en prenguin bona nota els que pretenen retallar-nos aquests drets: no callarem mai! Ens sobra força i no ens falta coratge per fer sentir i aixecar, si és necessari, aquesta veu”, digué Jaume Mateu.

Així mateix, Mateu també demanà l’esforç de tota la ciutadania per preservar la llengua i defensar-la dels atacs. “És una obligació de tots… No consentirem de cap de les maneres que el procés de normalització de la nostra llengua es rompi de cop, en sec, arbitràriament, i reculem trenta anys com pretenen alguns. No consentirem que aquesta llum s’apagui. No consentirem que l’avanç que amb tant d’esforç s’ha aconseguit vegi barrat el seu pas capritxosament”.

Mateu, a més, exigí als representants polítics “lleialtat absoluta i proclamada públicament tant als principis fonamentals continguts a l’Estatut d’Autonomia com a la consegüent normativa referida a l’impuls dels nostres trets identitaris. Només així podrem caminar, amb pas ferm i decidit, cap al futur a què tenim dret com a part integrant del territori catalanoparlant”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: