TRENCAR MURS PER LA LLENGUA

La Nit de la Cultura, celebrada al Teatre d’Artà, brufà l’“avenç” de l’ús social de la llengua en una gala marcada per l’homenatge a Joan Miró i al rei Jaume I

El teatre municipal d’Artà acollí la gran gala de la cultura de les Illes Balears. La vint-i-dosena edició de la Nit de la Cultura, en la qual s’entregaren els premis 31 de Desembre, es va celebrar amb el teló de fons de la satisfacció de ser al final d’un any “bo quant a l’avenç del procés normalitzador de l’ús social de la llengua pròpia”, tal com ho destacà en el seu discurs el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu.

Mitjançant homenatges i reconeixements, la gran Nit de la Cultura pretén estimular i guardonar les activitats destinades a promoure la cultura pròpia i desvelar la consciència nacional de les Illes Balears.

Música i homenatges

El col·laborador de dBalears Mateu Xurí fou l’encarregat d’encetar l’acte amb una glossa al rei Jaume I en motiu del 800 aniversari del seu naixement.

Després del record del rei en Jaume, s’oferí l’actuació de Tomeu Penya, seguit del pianista Andreu Riera.

Com a amfitrió, Rafel Gili, batle d’Artà, donà la benvinguda a tots els assistents. Tot seguit, el president de l’Obra començà el discurs amb una salutació especial per al públic valencià. Jaume Mateu criticà la “persecució innoble, injusta i roïna” de la Generalitat valenciana cap a Acció Cultural del País Valencià. Ara bé, també va aprofitar per celebrar els avenços que enguany s’han fet pel que fa a l’ús social de la llengua catalana desballestant alguns dels “murs de contenció” que la tenien oprimida.

L’acte, conduït pels periodistes Núria Solé i Dani Bagur, recordà els personatges cabdals de la nostra cultura que, d’una manera o l’altra, han estat protagonistes el 2008. La figura del pintor Joan Miró, en el 25è aniversari de la seva mort, fou homenatjada amb la projecció de l’audiovisual Els rastres fosforescents dels caragols. A més, Pep Tosar, Andreu Riera i Núria Feliu, entre d’altres, posaren veu, música i poesia visual als versos de Maria Antònia Salvà i Llorenç Riber.

El record a les dones escriptores i la música de Tiu i Lluís Vidal Trio completaren una nit que, com cada any, acabà amb el cant de La Balanguera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: