ARTÀ: NIT DE LA CULTURA!

premiats

L’Obra Cultural Balear ha presentat avui, dimecres 17 de desembre, a Can Alcover-Espai de Cultura (c. de Sant Alonso, 24, Palma) les persones i entitats guardonades amb els Premis 31 de Desembre. Han participat a la roda de premsa el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu; el coordinador de l’entitat, Tomeu Martí; Gabriel Ensenyat, Premi Emili Darder; Luis Ortas, en representació de la sèrie “Memòria i oblit d’una guerra”, Premi Miquel dels Sants Oliver; Antoni Caimari, en representació de la Fundació ACA, Premi Francesc de Borja Moll; i Maties Oliver, membre de Voltor, i Francesc Bonnín, en representació del Cor del Teatre Principal, reconeguts cadascun d’ells amb una distinció de la junta directiva. Altres guardonats que no han pogut assistir a l’acte són: Josep Miquel Vidal Hernández, director de l’Enciclopèdia de Menorca, Premi Josep Maria Llompart; Quaderns d’Història Contemporània, de Documenta Balear, Premi Bartomeu Oliver; Melcior Comas, Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel; i Miquel Barceló, Premi Gabriel Alomar. L’OCB ha donat dos reconeixements al Voluntariat Lingüístic a Antònia Maria Mulet i a Catalina Martorell, impulsores i motors de l’OCB d’Algaida. A més, també ha rebut una distinció de l’OCB el setmanari Felanitx.

Jaume Mateu ha explicat la història dels Premis 31 de Desembre, creats el 1987 amb la finalitat de reconèixer, d’estimular i de fer sorgir tot tipus d’actuacions, de comportaments i d’activitats encaminats a afavorir l’ús normal de la llengua catalana en tots els àmbits de la vida social i pública, a promoure la cultura i a desvetllar i estendre la consciència nacional pròpia de les Illes Balears. Sis dels premis (Francesc de Borja Moll, Josep Maria Llompart, Emili Darder, Bartomeu Oliver, Miquel dels Sants Oliver, Bartomeu Rosselló-Pòrcel) han estat concedits per un jurat format per Jaume Mateu, president de l’OCB; Marisa Cerdó, vocal de l’OCB i professora de secundària; Maria de Lluc Amengual, membre de l’OCB de Búger; i Fina Salord, de l’Institut Menorquí d’Estudis. El Gabriel Alomar i les distincions i reconeixements al voluntariat lingüístic han estat atorgades per la junta directiva de l’OCB.

Posteriorment han intervingut els premiats. Antoni Caimari, president de la Fundació ACA, dedicada a la promoció de la música, la cultura i el cinema, ha agraït el guardó, concedit per una entitat tan emblemàtica i propera a ACA com l’OCB, que coincideix des de fa anys en la tasca de promoure la llengua i la cultura. Francesc Bonnín, director del Cor del Teatre Principal, també ha agraït el premi a l’OCB, a les més de 200 persones que conformen el cor i a les que hi han passat durant els darrers vint-i-cinc anys. El director considera el reconeixement de l’OCB un final positiu per a un any ple d’homenatges de totes les institucions. Gabriel Ensenyat també ha agraït el premi a l’OCB i especialment a la delegació d’Andratx, que el va proposa i de la qual va ser president en el moment de la seva fundació fa vint anys. Ensenyat s’ha manifestat satisfet d’haver participat a més de cinquanta activitats per commemorar l’Any Jaume I. Maties Oliver, membre de moltes juntes de l’OCB i de Voltor al llarg dels darrers anys, ha afirmat sentir-se satisfet per la llibertat amb que ha pogut fer feina a les dues entitats promovent un projecte de nacionalisme cultural pragmàtic, amb mobilitzacions importants, com les diades, la campanya Volem comandar a ca nostra i l’arribada de les ràdios i les televisions públiques catalanes i valencianes. N’ha fet un balanç positiu, però ha manifestat la seva frustració pel retard que hi ha hagut en la creació de la televisió de les Illes Balears, proposada per l’entitat fa més de vint anys. Segons Oliver, en aquests moments l’audiència està més segmentada i això dificulta l’arrelament d’IB3. Ha agraït el suport que varen donar a la seva feina Ignasi Ribas, Antoni Mir i Ferran Gomila. Per últim, Luis Ortas ha agraït el premi en nom de l’equip que produeix la sèrie documental “Memòria i oblit d’una guerra”, un projecte amb més de tres anys d’història impulsat per un grup de gent conscient de la importància que té recuperar la memòria en uns moments en què molts dels testimonis estan desapareixent. Ortas considera el guardó un homenatge a totes les persones que varen lluitar per una societat millor, per la memòria i la cultura, en uns temps difícils, i a totes les que han fet feina per recordar aquests fets, especialment l’Associació Memòria Històrica de Mallorca.

Per acabar, Tomeu Martí ha explicat alguns detalls de la Nit de la Cultura, que es farà aquest divendres 19 de desembre a les 21.30 hores al Teatre d’Artà. En el decurs de l’acte es lliuraran els Premis 31 de Desembre. A més, com cada any, serà l’escenari d’una gala on es mostrarà la cultura feta a les Illes Balears durant el 2008. L’acte serà emès per Canal 33, IB3 i Televisió d’Andorra. Serà presentat per Núria Solé (TV3) i Dani Bagur (IB3) i comptarà amb les actuacions de Tomeu Penya, Tiu i Lluís Vidal Trio. L’acte inclourà un espectacle en homenatge a Maria Antònia Salvà i Llorenç Riber, amb la recitació de textos a càrrec de Pep Tossar i Núria Feliu, acompanyats per Pep Bou, artista bimbollaire, i Andreu Riera, piano. La Nit de la Cultura serà introduïda per Mateu Matas “Xurí”, amb una glosa sobre el Rei en Jaume, i serà tancat pel mateix artista amb una altra sobre l’actualitat de les Balears. En el decurs de la Nit de la Cultura també hi haurà un homenatge a Joan Miró, que estarà present en el discurs del president Jaume Mateu i amb un audiovisual sobre l’artista, molt vinculat a l’Obra Cultural Balear. A més, l’OCB regalarà als assistents la reedició d’un monogràfic de la revista El Mirall sobre Miró i una reproducció del seu famós cartell dedicat a l’entitat. Altres audiovisuals que es podran veure són “Dona i literatura”, en homenatge a les dones mallorquines que han practicat l’art de l’escriptura, i “Cafè per la llengua”, una presentació de la campanya que ha presentat recentment l’entitat.

PREMIS 31 DE DESEMBRE 2008

PREMI JOSEP M. LLOMPART

Josep Miquel Vidal
Josep Miquel Vidal Hernández (Maó 1939), físic, és una figura de referència dins la cultura a Menorca entre la dècada dels setanta i l’actualitat. Director de l’Enciclopèdia de Menorca, obra temàtica amb dotze volums publicats, és el coordinador científic de l’IME des de la seva fundació el 1985, on ha impulsat edicions i jornades, i ha propiciat col•laboracions amb institucions acadèmiques i culturals de tot arreu, especialment dels Països Catalans. Autor d’una important obra fotogràfica, ha publicat nombrosos llibres i articles d’història de la ciència.

PREMI EMILI DARDER

Gabriel Ensenyat i Pujol
Gabriel Ensenyat Pujol (Andratx, 1961), és doctor en història i professor titular del departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. És autor d’estudis dedicats a la història política del Regne de Mallorca i a la història cultural i literària de Mallorca en l’edat mitjana, entre els quals destaquen La reintegració de la Corona de Mallorca a la Corona d’Aragó (1998) i d’Història de la literatura catalana a Mallorca a l’Edat Mitjana (2001), i coautor de Ferrando Valentí i la seva família (1996).

PREMI BARTOMEU OLIVER

Quaderns d’Història Contemporània
La seixantena de títols de Quaderns d’Història Contemporània de les Balears, col•lecció dirigida per David Ginard i Féron dins Edicions Documenta Balear amb col•laboració institucional interinsular, és mereixedora d’un reconeixement col•lectiu per l’aposta ferma a favor d’una divulgació, àgil i rigorosa, a l’entorn dels grans camps de coneixement de totes i de cada una de les nostres illes. La diversitat d’autors i de temes, juntament amb l’abast cronològic, converteixen aquesta col•lecció en una eina valuosa de difusió al servei del gran públic i, d’una manera específica, del públic escolar jove.

PREMI MIQUEL DELS SANTS OLIVER

Memòria i Oblit d’una Guerra
Es tracta de la primera crònica en suport audiovisual que té com objectiu l’anàlisi dels esdeveniments que varen tenir lloc durant la Guerra Civil a Mallorca. És un treball d’investigació que compta amb la participació d’historiadors i investigadors que són especialistes en el tema: Josep Massot i Muntaner, Llorenç Capellà, Manel Suárez, David Ginard, Bartomeu Garí i Miquel Duran entre d’altres, i amb col•laboracions de prestigi com la de l’hispanista Paul Preston. És un treball exhaustiu en la recollida i selecció d’imatges de diferents arxius audiovisuals perquè han estat diverses les fonts consultades: públiques; NO-DO, L’Instituto Luce d’Itàlia, o l’Arxiu de la Imatge i el So del Consell de Mallorca, i privades; la biblioteca March i de Miquel Font… És el reflex testimonial d’un fragment de la nostra història centrada en aspectes fins ara poc estudiats i menys difosos: la Guerra, la repressió, l’exili… en definitiva, una mirada al passat, una introspecció que ens ajuda a definir-nos com a poble; i en definitiva, una contribució al nostre patrimoni cultural.

PREMI FRANCESC DE BORJA MOLL

Fundació ACA
La fundació Àrea Creació Acústica (ACA), situada al poble de Búger, és una entitat cívica que, des de fa 30 anys, es dedica plenament a la promoció de la cultura musicocultural de Mallorca dins el marc de l’Estat espanyol i l’Unió Europea. L’eix fonamental sobre el qual la fundació sustenta les seves activitats és la idea de donar a conèixer i promoure la vivència de l’art com a base ètica per encarar els reptes de les nostres societats modernes. Per aquest motiu profundament humà treballa per recolzar els músics i artistes donant-los espais i recursos dignes per poder actuar. D’altra banda, obre els seus espais a la ciutadania per tal de convidar-nos a tots a conèixer i endinsar-nos en el món de la música. Tanmateix, no es limita a l’art músic, sinó que relaciona la música amb altres branques artístiques i científiques per tal de difondre i donar prestigi al patrimoni artístic i cultural de Mallorca. A tall d’exemple, ACA fomenta projectes que vinculen la música amb el món visual i la gastronomia autòctona, incentiva la investigació musicològica i promou la música com a eina pedagògica i eina d’unió entre persones i pobles.

PREMI BARTOMEU ROSSELLÓ-PÒRCEL

Melcior Comes
Escriptor (Sa Pobla, 1980). Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. És autor de les novel•les L’aire i el món, Premi Ciutat d’Elx, Edicions 3 i 4, L’estupor que us espera, Premi Documenta 2004, publicada per Empúries, i El llibre dels plaers immensos, Premi Ciutat de Palma 2006 i coautor de l’assaig Qui no mereix una pallissa! Actualment compagina la creació literària amb els estudis de Teoria de la Literatura.
Per la seva trajectòria -cada obra ha obtingut un premi- i la seva joventut sembla que la relació de Comas amb la literatura té més d’impuls innat i natural que de freda professionalitat, i totes les crítiques apunten fins ara que el temps l’està polint i fent madurar d’una manera ben apetitosa.

PREMI GABRIEL ALOMAR (atorgat per la Junta Directiva de l’OCB)

Miquel Barceló
Miquel Barceló Artigues (Felanitx, 1957), és pintor. Format a Barcelona, a les seves primeres obres es reflecteix l’influx del neoexpressionisme alemany i de la transavantguarda italiana. La seva pintura, sempre dins el marc del figurativisme, incorpora en una primera etapa el rerefons mediterrani, i arran d’una prolongada estada a Mali el 1988, el paisatge i la forma de vida africans. Més recentment, ha introduït en la seva obra reflexions complexes i intel•lectualitzades sobre l’entorn privat de l’artista. Un altre àmbit destacat de la seva activitat artística es la il•lustració de llibres, capítol en el qual ha il•lustrat obres de Paul Bowles i Enrique Juncosa. El 1996 fou objecte d’una doble exposició retrospectiva celebrada als museus parisencs del Jeu de Paume i el Centre Pompidou. Alguns dels seus darrers projectes han estat l’elaboració del mural ceràmic a la Catedral de Palma i la cúpula de la Sala dels Drets Humans del Palau de l’ONU a Ginebra. L’artista illenc viu amb més projecció internacional, és també una persona compromesa amb la defensa del territori i amb la llengua catalana.

RECONEIXEMENT AL VOLUNTARIAT LINGÜÍSTIC

Antònia Maria Mulet Trobat i Catalina Martorell
Impulsores i motors de la delegació de l’OCB a Algaida. Des que es va crear, fa 27 anys, han donat vida a la revista Es Saig que surt mensualment. Des de la delegació algaidina de l’OCB, l’any 1973 és varen recuperar els cossiers que varen tornar a sortir a ballar dins el poble. Durant aquests anys, hi ha hagut innovacions, renovació de vestits, incorporacions de cossiers, però sempre mantenint l’esperit dels cossiers. Des de la delegació també s’organitzen excursions mensuals i es col•labora amb totes les festes d’Algaida, com la fira, Sant Jaume…

DISTINCIONS OCB

Maties Oliver i Castanyer
Ha destacat per la seva feina com a membre de l’Obra Cultural Balear i com a impulsor de diversos projectes molt importants pel país, entre el quals destaca l’associació Voltor, entitat que va fer possible la recepció a les Illes Balears de les emissores de televisió i ràdio institucionals de Catalunya i el País Valencià.

Setmanari Felanitx
Mitjà de comunicació escrit íntegrament en català que, en l’any de la celebració de 125 anys de premsa forana a Mallorca, mereix un esment especial. Ha estat capaç de sobreviure a etapes difícils, convulses, sense perdre el contacte amb els lectors, el pols de la vida diària i la capacitat de crítica. Actualment és el mitjà de comunicació de referència al seu municipi. Enguany compleix 75 anys.

Cor del Teatre Principal
El Cor de la Fundació Teatre Principal de Palma va ser creat el 1983 com a base dels espectacles lírics i concertístics del Teatre Principal. D’aleshores ençà, han passat pel Cor i els tres cors filials una gran quantitat de cantaires que han fet possible la realització de les vint-i-una temporades d’òpera i de sarsuela. Des que es fundà i durant els primers quatre anys, Rafel Nadal en va ser director; des de 1988 el director n’és Francesc Bonnín. El Cor ha interpretat, en col•laboració amb artistes de talla internacional, els principals títols del repertori clàssic i ha participat en l’enregistrament de música d’autors mallorquins. Des de fa molts d’anys ha acompanyat també les temporades de l’Orquestra Simfònica de Balears i d’altres entitats socials i culturals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: