Els mallorquins volem més inversió per a Normalització Lingüística

DdB.

El Consell de Mallorca decidí enguany demanar l’opinió dels ciutadans per fer-los partícips de l’elaboració dels seus pròxims pressuposts per al 2009. I els mallorquins han començat a contestar. Fins ara, en aquesta votació popular a través d’internet que s’acabarà el proper diumenge, els mallorquins demanen més inversió per als departament de Cultura i Medi Ambient. La meitat de les votacions són per a aquestes àrees, dirigides pel Bloc i UM respectivament.

Sota el lema “Pressuposts participatius”, el departament d’Hisenda i Innovació ha habilitat a través de la web del Consell una votació on els ciutadans poden escollir fins a cinc programes econòmics diferents —on es recullen les anomenades partides dels pressuposts— d’un total de 82 de tots els departaments —12— de la institució. El compromís és reforçar econòmicament en els pressuposts de l’any que ve aquells programes que obtinguin més vots.

Els programes del departament de Cultura que dirigeix la vicepresidenta Joana Lluïsa Mascaró (Bloc) obtenen fins ara el 27,6% del total de les votacions. Normalització Lingüística (6,4%) és el que rep més suports per veure incrementada la seva partida econòmica per al 2009. En aquest mateix departament, els de Cultura (5,1%), Biblioteques, Museus i Arxius (4,3%), Promoció Cultural (3,7) i Patrimoni Històric (3,2) son els altres més votats.

L’IMAS, en segon lloc

El segon programa més votat amb diferència és l’aportació a l’Institut de Mallorca d’Afers Socials (IMAS), amb el (6,2%) dels vots, que és l’única àrea de Benestar Social que dirigeix el socialista Jaume Garau. En aquest sentit cal tenir en compte a l’hora d’interpretar les votacions que els internautes tenen cinc possibilitats de votació i que hi ha departaments com aquest amb només un programa disponible, o només amb dos, com els de Territori o el de Joventui i Igualtat, mentre que altres com el de Presidència disposen de fins a 14 possibilitats diferents.

Pel que fa al segons departament més votat, el de Medi Ambient en mans de Catalina Julve, els votants fins ara han demanat més inversió per als programes de Protecció i Millora del Medi Ambient i la Natura (5%), la xarxa de Refugis del Consell (4,1%), les Finques Públiques (3,9%) i la Gestió de Residus (3,4%).

A molta distància, els programes de la Conselleria Insular de Presidència se situen el tercer lloc global de les votacions amb un 8,5% dels vots. En aquest cas, el gran nombre de possibilitats de votació és evident que influeix en el resultat perquè el programa més votat del departament que dirigeix el socialista Cosme Bonet és Investigació Aplicada amb només un 2 per cent dels suports a través d’internet.

En qualsevol cas, el sistema de votació que s’ha fet servir per a aquest primer intent de rebre aportacions ciutadanes per elaborar els pressuposts de la institució ha estat qüestionat dins alguns departament del Consell. Així, es considera que només oferir la possibilitat de votar programes econòmics ja establerts retalla molt la intenció ‘participativa’ perquè els ciutadans no poden fer aportacions noves ni concretar les seves necessitats sobre les inversions que s’haurien de fer.

La petita mostra de resultats, que fins a divendres passat no arribava a 600 vots, demostra que que s’hauran de cercar altres fórmules perquè l’opinió que rebi el Consell dels ciutadans sigui més representativa i fiable.

El programa anomenat Serveis Generals, adscrit al departament d’Hisenda i Innovació, tanca fins ara el llistat dels que només han rebut un vot, on també hi ha altres programes significatius perquè hagin rebut un suport com Gabinet de Premsa, Grups Polítics, Deute —destinat a l’amortizació dels préstecs bancaris—, i el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: