AIR BERLIN ES DEFENSA

“Mai no hem volgut menysprear el català”

Ni rutes noves, ni xifres de passatgers. Air Berlin és notícia aquests dies per un editorial del seu president, Joachim Hunold, a la revista de l’aerolínia sobre l’ús del català. El director general per a Espanya i Portugal, Álvaro Middelmann, explica el posicionament de la companyia arran de la polèmica.

Quin és el motiu de les paraules del president d’Air Berlin?
No hem tingut mai la més mínima intenció de menysprear la llengua de ningú. Jo mateix conec cinc llengües i mitja, el català és la mitja que no parl perquè a les Illes la gent és molt amable i es dirigeix a mi en castellà. L’idioma no ha estat mai cap problema ni per a mi ni per a Air Berlin, que vola cap a molts de països. L’article del president s’ha manipulat. Estava escrit sense cap tipus de càrrega emocional, ho va escriure amb ironia, de manera afectuosa. Com pot pensar qualcú que tenim res en contra de Catalunya o de les Balears?

El Govern hi “instava” i oferia col·laboració. Creieu que la vostra fou una reacció ajustada?
La carta causà un cert desconcert a la companyia. Després de veure el que ha succeït és possible que hagi estat en un moment desafortunat, però el fet és que ens veiem dins una polèmica que no és nostra. La llengua no és un tema nostre, és una qüestió de l’Estat espanyol i són els ciutadans que hi han de decidir. En tot cas, vull remarcar que les llengües són per comunicar-se, no crear barreres.

Pensau que, com dieu a la carta, el castellà és perseguit a Balears?
Un pot pensar això, des del punt de vista de qualcú que ho veu des de fora, i nota que l’espanyol és una llengua que s’imparteix a l’escola només unes hores a la setmana. L’espanyol és la llengua que serveix per a tots, per comunciar-se millor. Se’l tracta com si fos una llengua forana. Nosaltres som empresaris i és més lògic que utilitzem el castellà per comunicar-nos, a més és difícil perquè contractam el personal des d’Alemanya.

Estaríeu disposats a introduir el català?
Analitzarem si és possible, per exemple posant gravacions automàtiques, però s’ha de pensar que tot això també té costs de gestió. Ara, si cal posar en marxa iniciatives com aquestes per demostrar el nostre compromís amb determinades zones d’Espanya, ho farem.

Empendreu accions legals contra Joan Puig?
Ho estam analitzant. Ens preocupen determinades actituds insultants i vexatòries. Si ens creiem que estam en democràcia, hi ha formes que no s’han de violar.

I la relació amb el Govern?
Air Berlin s’ha caracteritzat sempre pel fet de tenir el major esperit de col·laboració amb les regions on opera. Així ho demostren els nombrosos acords amb el Govern.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: