EL CATALÀ A INTERNET

EL CATALÀ A INTERNET, ASSIGNATURES PENDENTS

Parlar del bon estat de salut de la Internet catalana s’ha convertit gairebé en un tòpic. Com molts tòpics, té una part de veritat. La llengua catalana té una presència important a la xarxa, i en general, hem sabut aprofitar raonablement bé les oportunitats que ens ofereix. Tanmateix, fóra un error instal·lar-nos en el cofoisme. Internet és un àmbit que canvia a una velocitat inèdita fins ara, i en un trimestre tot pot ser diferent. I això exigeix estar contínuament a l’aguait. Ens podem quedar enrere molt ràpidament. Ara bé, de totes les innovacions que van apareixent, cal destriar el gra de la palla i no enlluernar-se amb alguns invents totalment superflus i, previsiblement, efímers.

Darrerament, al nostre país, podem detectar una certa manca d’imaginació en l’ús de la xarxa. La multiplicació de diaris digitals és una fase que, potser era necessària, però que convindria anar superant. Les apostes haurien de ser, a partir d’ara, molt més imaginatives i ambicioses. Internet només és una finalitat en ella mateixa per a un segment molt reduït d’aficionats a les noves tecnologies. Per a la resta, és un mitjà molt potent per aconseguir altres objectius. La importància estratègica de les noves tecnologies per a una cultura de dimensions reduïdes com la nostra deriva bàsicament de les oportunitats que ofereixen per reduir costos de producció i distribució per a les indústries culturals, i per crear un nou espai públic en català per a tots els catalanoparlants. I és a partir d’aquestes premisses que caldria enfocar els nous projectes. Posaré dos exemples.

El voluntariat lingüístic és una experiència modèlica i molt reeixida que pot ser estratègica per a la consolidació i normalització de la nostra llengua, i per a la cohesió d’una societat que esdevé més i més complexa a una velocitat vertiginosa. Internet ofereix enormes possibilitat per a l’extensió d’aquesta experiència. A través de les plataformes de missatgeria instantània i del web es podrien generar i ampliar les xarxes de voluntaris i aprenents gràcies a la reducció de costos, ja que el contacte via Internet, molt menys exigent, podria complementar i, en alguns casos, substituir la relació presencial. Alhora, la generació i distribució de materials de suport entre els voluntaris a través de la xarxa és un altre element que caldria reforçar. I no només pel que fa a materials generats per les institucions, sinó pels propis voluntaris que podrien intercanviar i compartir idees, experiències i consells.

Un altre projecte que, en aquests moments és una necessitat fonamental per a la nostra cultura és la creació, o reforç, d’una plataforma potent de distribució de productes culturals a tot el mercat de parla catalana. Avui dia resulta més fàcil i convenient aconseguir, des d’Alcoi o Eivissa, llibres o música editada al món anglosaxó que en llengua catalana. Fer que l’accés als productes culturals en la nostra llengua (llibres, DVD, música, revistes) deixe de ser una gimcana per a bona part dels parlants del català és sens dubte una aposta estratègica que cal considerar seriosament. Tenim l’oportunitat de cohesionar el mercat cultural català, i cal aprofitar-la. Les llibreries virtuals existents no semblen tindre la potència suficient com per esdevenir referents en aquest sentit, i caldria reforçar-les o crear-ne una de nova. Cal una plataforma que puga oferir, de manera centralitzada, tota la producció en català en un format atractiu i uns procediments de compra i tramesa senzills i segurs, i que seguisca l’exemple dels instruments de màrqueting i formats digitals de distribució emprats per plataformes com Amazon.

Sense aquesta mena d’apostes, i moltes d’altres, estarem perdent un tren que no ens podem permetre de perdre. Aquest és un tren que va molt ràpid, i cal saltar-hi en marxa.

JORDI MUÑOZ – POLITÒLEG

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: