SI US PLAU, PARLA’M EN CATALÀ!

La Plataforma per la llengua ha començat una campanya perquè els ciutadans no es passin al castellà quan es dirigeixen a ciutadans immigrants.

Us mostram l’enllaç que us permetra veure el video en què tres nouvinguts ens demanen que no canviem de llengua, i ens expliquen per què es necessari que els xerrem en català.

http://www.vilaweb.tv/?video=5264

Aquí teniu la informació completa de la campanya que, tot i que va adreçada als ciutadans de Catalunya, la podem fàcilment transportar a les Illes Balears. Per tant, ja ho sabeu, xerrau en català amb tothom, els hi feis un gran favor!

La sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic va ser ahir al vespre l’escenari en què es va donar el tret de sortida a la campanya “Si us plau, parla’m en català”, una iniciativa impulsada des de la Plataforma per la Llengua en la qual diversos nouvinguts demanen a la societat d’acollida que els hi parli en català a través de 90.000 postals que es distribuiran arreu del país. En una sala plena de gom a gom, davant de 200 persones, moltes d’elles nouvingudes, la directora del Centre de Normalització Lingüística d’Osona, Dolors Solà, i el membre del Consell Consultiu de la Plataforma per la Llengua Miquel Strubell van exposar els objectius de la iniciativa.

La campanya, que impulsa la Plataforma per la Llengua i amb la qual col·laboren el Consorci per a la Normalització Lingüística i la Fundació Jaume Bofill, pretén sensibilitzar els catalans de la necessitat de no canviar d’idioma davant els nouvinguts i donar a la llengua catalana un paper d’inclusió i cohesió social. Cal desvetllar consciències i deixar clar als catalans que és molt important per a les persones nouvingudes que ens hi relacionem en català. L’actitud de canviar de llengua quan parlem amb aquestes persones els afecta negativament. Amb aquest hàbit lingüístic privem els nous catalans d’accedir al nostre àmbit cultural posant la barrera més severa perquè deixin de ser estrangers a casa nostra: la llengua.

Durant l’acte, van parlar també diverses persones que no tenen el català com a llengua pròpia però que el parlen habitualment, entre les quals els directius Roland Druot i Yoshiyuki Matsuoka, Bojan Krikrik (pare del futbolista) i les escriptores Najat el Hachmi i Laila Karrouch. Van tancar l’acte el periodista Francesc Escribano i Josep M. Vila d’Abadal.

Tots els nouvinguts que han après el català van remarcar la importància d’aprendre la llengua del territori com a respecte a la gent del lloc i com a enriquiment personal, mentre que en Miquel Strubell va citar una frase d’un col·laborador de la Plataforma per la Llengua d’origen senegalès, el qual va dir que “el català és un tresor que cal compartir”. Per la seva banda, la Leydis, una noia d’origen veneçolà, va explicar que quan va arribar a Catalunya no sabia que es parlava català i que quan anava per l’autopista pensava que els rètols i cartells estaven plens de faltes d’ortografia. Ràpidament va entendre que calia aprendre la llengua del territori. El periodista Francesc Escribano, que va cloure l’acte, va remarcar la importància d'”estimar les llengües”. La seva llengua materna és el castellà.

La campanya es difondrà arreu de Catalunya a través de 90.000 postals en què surten diverses persones nascudes fora de Catalunya o nouvinguts que demanen als catalans que els parlem en català i on expliquen la seva bona experiència a l’hora d’haver adoptat el català com a llengua habitual de comunicació. Les postals són consultables a la pàgina web http://www.parlacatala.cat. A la campanya ja s’hi han adherit més de 150 entitats i institucions de l’àmbit nacional i comarcal de Catalunya, entre les quals destaquen el Col·legi de Metges de Barcelona, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Comissions Obreres de Catalunya, la Federació d’Associacions Americanes de Catalunya, Òmnium Cultural, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Vic.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: