ARTICLE DE TOMEU MARTÍ

Tomeu Martí, vicepresident de l’Obra Cultural Balear, escriu cada dissabte un article ben interessant al Diari de Balears. Com és habitual sempre que hi ha alguna covocatòria, en Tomeu dedica la seva columna a encoratjar i engrescar els seus lectors a anar a la dita trobada. Per tant, ningú millor que ell per animar-mos a participar a la propera Diada per la Llengua i la Cultura del dissabte que ve a Ciutat! Tots a Ciutat a deixar ben clar qui som i què volem ser! Visca la terra! Dissabte que ve: la nostra llengua al carrer!

Dissabte que ve, a partir de les cinc de l’horabaixa, als carrers i places més cèntrics de Palma, es farà una nova Diada per la Llengua.
La Diada d’enguany ve marcada per una sèrie de factors que la fan singular. Sens dubte un primer element a tenir en compte és que aquesta serà la següent a la Diada de l’any passat, que va ser una impressionant demostració de força (i de dignitat) de la majoria social que està a favor de la plena recuperació de la nostra llengua.

La Diada d’enguany també incorpora la celebració d’un fet molt important per a l’Obra Cultural Balear: l’obertura definitiva de Can Alcover –Espai de Cultura que serà un centre de difusió de la figura i obra de Joan Alcover, la seu institucional de l’OCB i un centre cultural obert a la societat. Dia 17, amb la jornada de portes obertes, tota la ciutadania de Mallorca tendrà l’ocasió de veure-hi les intervencions que s’hi han fet i, en certa manera, s’hi simbolitzarà l’obertura d’un nou espai per a la cultura que està a disposició de tots els ciutadans de Palma i de la resta de Mallorca.

Una altra de les peculiaritats de la Diada de dissabte que ve és que tendrà molts d’ingredients i que serà més extensa en el temps i en l’espai. El programa que s’ha preparat enguany inclou una gran varietat d’activitats que es faran simultàniament a diferents indrets del centre de Palma i que començaran a les 17.00 hores: a la jornada de portes obertes a Can Alcover, hi hem de sumar l’Espai de Cultura popular (plaça de Santa Eulàlia), que comptarà amb l’actuació dels glosadors Mateu Xurí i Macià Ferrer i amb una ballada popular amb Música Nostra; l’Espai Acampallengua (a la plaça de Santa Eulàlia) on els Joves de Mallorca per la Llengua donaran informació sobre l’Acampallengua que es farà els dies 24 i 25 de maig a Son Servera; la Trobada d’Escoles Mallorquines (a la plaça de Cort), el tema de la qual serà la figura de Jaume I, amb tallers i activitats diverses i l’actuació de Cucorba; l’Espai Intercultural (a la plaça Marquès del Palmer) amb berenar popular; una Fira d’entitats (carrer Colom); i una sèrie d’accions poètiques i d’actuacions musicals que es faran a diferent indrets del centre de Palma.

Un dels plats forts de la jornada serà la Trobada de gegants i el bateig de la Colla de l’Obra Cultural Balear. A les 16.00 hores està prevista la concentració de les colles de tot Mallorca davall l’estàtua del rei en Jaume. A les 17.00 hores començarà la cercavila, amb la participació de gegants, caparrots, bèsties i xeremiers, que travessarà el carrer de Sant Miquel, la plaça Major i el carrer Colom fins a Cort, on hi haurà l’acte de bateig dels gegants de l’OCB, Jaume I i Violant, elaborats per na Catalina, na Margalida i n’Antònia, voluntàries de l’OCB.

També hi haurà tres dels millors grups de música de l’escena dels Països Catalans: els valencians Obrint Pas i els mallorquins Música Nostra i Anegats.

Totes aquestes activitats sumades són la millor demostració de la força i vitalitat que té la nostra llengua.
Però evidentment, la Diada té una part molt important que és el contingut: el missatge. La Diada d’enguany vol ser una crida dirigida al conjunt de la societat, per fer de la llengua pròpia d’aquesta terra una llengua ben viva i ben present a tots els àmbits de la societat. I un convit als que encara no la parlen, perquè l’aprenguin i perquè s’incorporin a aquests gran projecte que és fer de la llengua catalana la llengua de cohesió social a les Illes Balears.

Aquest és el missatge principal que hem d’enviar als nostres conciutadans tots els que participem a l’acte central de la Diada que es farà a les 18.30. Si som molts farem possible que el lema de la Diada es faci realitat. Dissabte que ve i cada dia.

Tomeu Martí. Periodista.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: