La festa pel català pren els carrers de Ciutat

La festa pel català pren els carrers de Ciutat

L’Obra Cultural Balear convoca la Diada per la llengua i l’autogovern el pròxim dissabte 17 de maig

            

L’Obra Cultural Balear ha convocat la Diada per la llengua i l’autogovern amb el lema «La nostra llengua al carrer». Enguany, se celebrarà l’horabaixa de dissabte 17 de maig i ocuparà tot el centre històric de Palma en una jornada farcida d’activitats amb el nexe comú de visualitzar l’ús social del català, per convertir-lo en l’idioma de cohesió de tota la ciutadania.

 

Ahir dematí, una representació de la comissió organitzadora presentà la tretzena edició d’aquesta festa reivindicativa a la plaça de Cort. En aquest mateix escenari es durà a terme l’acte principal de la jornada, dissabte a les 18.30 hores. El president de l’entitat, Jaume Mateu, explicà ahir que el format de la Diada canvia enguany per convertir-se en un horabaixa d’activitats disperses pel centre de Ciutat, bona part de les quals s’anunciaran al llarg de la setmana que ve.

 

A partir de les 17.00 hores, començarà una festa amb diferents eixos. L’espai de cultura de Can Alcover es presentarà públicament amb una jornada de portes obertes que permetrà visitar la casa museu de Joan Alcover, al número 24 del carrer de Sant Alonso. A més, se celebrarà també el 800è aniversari del Conqueridor amb el bateig dels dos gegants de l’OCB, Jaume I i Violant d’Hongria. Des de la plaça d’Espanya, els gegants iniciaran un cercavila acompanyats per altres colles geganteres fins a la plaça de Cort, punt central de la Diada. Davant l’Ajuntament, a les 18.30 hores es llegirà el manifest i es procedirà al desplegament de diferents pancartes amb els lemes escollits per a l’ocasió que hauran estat il·lustrades per figures del món del còmic illenc. Les actuacions d’Obrint Pas, Anegats i Música Nostra hi posaran l’accent musical.

 

Jaume Mateu animà ahir la ciutadania a participar de la Diada i assegurà que «és urgent aconseguir un major ús social del català si volem que sigui la llengua de cohesió d’aquesta societat i serveixi als nouvinguts per fer part d’aquesta terra». A més, instà les administracions a fer-se ressò de les demandes ciutadanes a favor de la plena normalització de la llengua. «Fa 25 anys que s’intenta. És prou temps per assolir aquests objectius. Convé que els dirigents facin camí i marquin el ritme de la normalització de manera decidida i constant», assegurà el president de l’OCB. Mateu afirmà que «els quatre anys de retrocés de la llengua provocats pel Govern Matas exigeixen un impuls per recuperar el terreny perdut», a més de criticar la lentitud de l’Executiu actual.

 

Per la seva banda, el vicepresident i coordinador de l’entitat, Tomeu Martí, remarcà el caràcter alhora lúdic i reivindicatiu de la Diada. Així mateix, recordà que les diferents edicions «han servit per trencar els tòpics de ‘som pocs’ o ‘sempre som els mateixos’, ja que hem demostrat que hi ha una majoria a favor de l’avanç cap a la plena normalització del català».

 

http://www.diaridebalears.com/segona.shtml?-1+3+202643

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: