DIADA A CIUTAT !!!!

ESTAM ESTUDIANT LA POSSIBLITAT DE POSAR UN AUTOBÚS PER PARTIR TOTS PLEGATS A CIUTAT! NO HI POT FALTAR NINGÚ!

No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No
podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu.

“Vicent Andrés Estallés” (CANTAT PER OBRINT PAS)

L’Obra Cultural Balear ha presentat la propera edició de la Diada per la Llengua i l’Autogovern, que es farà el dissabte 17 de maig a Palma. Hi han pres part Jaume Mateu, president de l’OCB, i Tomeu Martí, coordinador de l’entitat, que han estat acompanyats per representants de les entitats que formen part de la Comissió Organitzadora de la Diada. En concret, en aquest ocasió hi eren presents Sebastià Maimó, Maria de Lluc Fuster i Antoni Moyà, de Joves de Mallorca per la Llengua; Toni Baos de CCOO; Josep Oliver de CGT; Josep Coll, de l’STEI-i; Albert Palou, del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca; Margalida Ramis del GOB; Miquel Servera d’UGT; Miquel Ferretjans de l’associació Sa Granera; Rafel sedano del Consell de Joventut de les Illes Balears; Jaume Ribes de FAPA-Mallorca; i Maria Bonnín de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma.

Jaume Mateu ha començat la seva intervenció presentant el lema de la Diada, que serà La nostra llengua al carrer. L’acte, que es farà el dissabte 17 de maig a partir de les 17.00 hores a Palma, pretén animar els mallorquins i les mallorquines a fer servir sempre la llengua pròpia per augmentar-ne l’ús social i convertir-la en l’idioma de cohesió social dels nous mallorquins. Per a Mateu, cal que la llengua es vegi al carrer. El president ha remarcat tres valors afegits de la Diada. El primer és la jornada de portes obertes de Can Alcover-Espai de cultura, que es farà el mateix 17 de maig i que és la presentació als socis d’aquest nou centre cultural i Casa Museu del poeta Joan Alcover. El segon és la commemoració dels 800 anys del naixement de Jaume I, avinentesa que l’entitat aprofitarà per batiar la seva colla de gegants, formada precisament per Jaume I i per la reina Violant d’Hongria. El tercer aspecte destacat ha estat la celebració de l’any internacional de les llengües, que representa una crida a respectar i fer servir totes les llengües, des de les que estan en perill d’extinció fins a altres com la catalana, que tenen un ús social important però no encara normal. Per acabar, Mateu ha fet una crida a tots els ciutadans a fer camí cap a la plena normalització de la llengua.

Acte seguit, el coordinador de l’entitat, Tomeu Martí, ha explicat el programa d’actes de la Diada, que posarà l’accent en l’ús social de la llengua, combinant sempre els aspectes lúdics i reivindicatius. Martí ha remarcat que el plantejament serà diferent al de l’any passat, en què tot es va concentrar a la plaça Major. En aquesta ocasió, les activitats es repartiran per tot el centre de Palma, en una mostra de la vitalitat de la llengua en totes les seves manifestacions, formant un circuit amb diferents punts d’atenció: per una banda, Can Alcover, on hi haurà la jornada de portes obertes; després els carrers entre Can Alcover i la plaça de Santa Eulàlia, amb diferents activitats d’animació de carrer, poesia i música; i a la plaça de Santa Eulàlia, on hi haurà una ballada popular. Al mateix temps, a la plaça d’Espanya hi haurà una trobada de gegants, que partiran en cercavila cap a Cort, on es farà l’acte de bateig dels gegants de l’OCB, Jaume I i Violant d’Hongria; també Cort serà el centre de la Trobada d’Escoles Mallorquines, el tema de la qual serà precisament Jaume I. Paral•lelament, el centre de Palma acollirà altres activitats: una fira d’entitats, activitats organitzades per la Comissió intercultural i un estand de mitjans de comunicació en català.

L’acte central es farà a Cort a les 18.30 hores i consistirà en la lectura del manifest de la Diada, que farà una crida a tota la ciutadania a fer servir sempre la llengua. L’activitat central serà l’aixecada d’unes pancartes que incorporen la reivindicació de que la llengua es faci servir a diferents àmbits per part dels participants. El disseny ha estat fet per destacats dibuixants de còmic mallorquins. L’acte acabarà amb un final de festa amb l’actuació d’Obrint Pas i d’Anegats.

Segons Jaume Mateu, l’objectiu de la Diada és demanar a les administracions públiques que es posin les piles i donin un nou impuls a un procés de normalització lingüística que, iniciat fa 25 anys, ja hauria d’haver conclòs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: