L’OCB demana a l’IB-Salut que rectifiqui la seva política lingüística

L’Obra Cultural Balear s’ha reunit avui dematí amb el director de l’IB-Salut Josep Pomar. L’objectiu de la trobada, que havia estat sol•licitada el passat 30 de gener, era parlar sobre l’incompliment generalitzat de la Llei de Normalització Lingüística. L’Oficina de Drets Lingüístics ha rebut, al llarg dels darrers mesos, nombroses queixes sobre l’Ib-Salut que fan referència a tots els aspectes del seu funcionament: la no capacitació lingüística dels metges i infermeres que atenen els pacients; la contractació de personal, tant sanitari com administratiu, sense exigir cap coneixement de català; la manca d’ús de la llengua a la retolació interna dels centres; la inexistència del català a la major part de planes web dels hospitals de les Balears; i l’ús exclusiu del castellà en la documentació interna i en l’enviada als pacients.

La reunió ha estat cordial. Els representants de l’OCB han fet una crítica de la situació dels drets lingüístics a l’IB-Salut, amb nombroses agressions verbals del personal sanitari als usuaris. Per a l’entitat, el problema és especialment greu en segons quines situacions, en què l’estat físic dels pacients els dificulta expressar-se en una altra llengua que no sigui la pròpia. L’OCB ha exigit a Josep Pomar una cosa tan senzilla com que els metges siguin respectuosos i tractin bé els usuaris. L’entitat considera inacceptable l’excusa de no entendre una llengua quan es tracta d’una qüestió tan delicada com la salut. Per altra banda, l’OCB ha retret a Pomar la inexistència d’un requisit lingüístic a les convocatòries de feina de l’IB-Salut.

Per la seva banda, el director general ha reconegut el retrocés de la llengua catalana a l’organisme durant els darrers anys i ha acceptat la necessitat d’incorporar la normalització com a objectiu d’aquesta legislatura. En aquest sentit, Pomar s’ha compromès a emetre una ordre perquè el personal sanitari respecti els drets lingüístics dels catalanoparlants, i ha acceptat la necessitat de fer una Pla de Normalització, que ha d’anar precedit per una auditoria lingüística. Entre els aspectes apuntats hi ha la necessitat de canviar el software de l’IB-Salut, ara exclusivament en castellà; de revisar la senyalització dels centres sanitaris; de fer cursos de català per als treballadors; i d’elaborar plans d’acollida per als metges provinents de fora del domini lingüístic. Pomar s’ha compromès a destinar una part del pressupost de l’IB-Salut a normalització amb l’objectiu de que la situació de la llengua sigui millor d’aquí a tres anys. Per altra banda, respecte al requisit lingüístic a les properes oposicions, el director de l’IB-Salut ha afirmat que resulta impossible demanar-lo als metges i infermeres, però que s’incorporarà per al personal administratiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: