Farts de posar-hi el coll, article de Tomeu Martí

Reproduïm l’article de Tomeu Martí, vicepresident de l’OCB, publicat al Diari de Balears dissabte passat

tomeumarti2.jpg

“Dijous passat vaig assistir a la xerrada organitzada per la delegació a Felanitx de l’Obra Cultural Balear que va fer el jove menorquí Eduard Coll per explicar el nou cas de discriminació i persecució policial que va patir en la seva pròpia pell pel sol fet de parlar en català davant uns policies espanyols.Els fets varen ocórrer dimarts dia 28 de gener a les 13.30 hores, quan vuit agents de la Policia espanyola varen aturar un grup de joves a l’esplanada de Maó per fer un control rutinari. En el moment en què n’Eduard s’hi dirigí en català començaren els problemes, amb frases despectives per part dels agents que afirmaren de mala manera que no els entenien. Els policies també es varen negar a facilitar el seu número de placa. Divendres dia 2 de febrer Eduard Coll i sa mare es varen desplaçar a la comissaria per demanar el número d’identificació dels agents i es varen repetir els problemes, en aquesta ocasió amb una funcionària i amb el cap de la Policia, que es varen negar a entendre’l o (si més no) respectar els seus drets i no li varen facilitar tota la documentació del cas. N’Eduard explica, també, que posteriorment, el delegat del Govern a Menorca el va citar a una reunió per disculpar-se per l’actitud dels agents i li va assegurar que es prendrien les mesures pertinents perquè això no tornàs a passar. No obstant aquesta entrevista, el mateix dia a les 20 hores li va arribar una citació judicial per al 28 de febrer per un judici de faltes en què els acusats són ell i sa mare, per desobediència a l’autoritat. Entre les «acusacions» hi havia la de dirigir-se en català als funcionaris i parlar en aquesta mateixa llengua entre ells.

Dijous passat es va dur a terme el judici contra n’Eduard i sa mare, que, obviament resultaren absolts. Ara duim uns anys en què no és delicte parlar en català. Encara que sentint alguns aspirants a governar l’Estat, no ens estranyaria que ho tornàs a ser. Ironies a part, ens sembla que ja n’hi ha prou. Personalment n’estic més que fart d’haver d’escriure l’article de rigor sobre el nou cas d’agressió policial als parlants de la meva llengua. Avui és un al·lot de Ferreries, que nom Eduard Coll, ahir un sineuer que es diu Jaume Coll (qui dia 2 d’agost de 2004 va ser denunciat per dos guàrdies civils que no l’entenien, i que feren befa quan ell defensà el seu dret a parlar en la seva llengua, el català, recordant l’Estatut d’Autonomia i la recomanació als ciutadans per part del delegat de Govern, Ramon Socias, d’adreçar-se a les institucions en la llengua pròpia. Fins i tot ahir durant el judici, el jutge va demanar a Jaume que parlàs en castellà i un dels guàrdies civils va confessar que «no sé qui és Ramon Socias»).

Estic fart de posar el coll!

Hem de canviar aquesta situació. Els agents policials han d’estar al servei dels ciutadans d’aquesta terra. Si no hi estan vol dir, simplement i clarament que assumeixen el paper de forces d’ocupació. Pens que l’actitud ferma de n’Eduard i de la seva mare és digna d’elogi i aquesta és l’única manera que tenim per revertir aquesta situació i garantir el respecte cap als nostres drets civils.

També és necessari que els polítics, com a representants dels ciutadans d’aquesta terra, s’impliquin de manera efectiva i valenta en la defensa dels nostres drets. És imprescindible que donem el màxim suport possible a les organitzacions que defensen els nostres drets lingüístics. És necessari que cada un de nosaltres exercim sense por i sense complexos els nostres drets lingüístics a qualsevol banda i davant qualsevol persona i institució

I no posar el coll. Ni posar call.

En tot cas mostrar cara sempre que faci falta.”

Tomeu Martí. Periodista.
Comments
One Response to “Farts de posar-hi el coll, article de Tomeu Martí”
  1. Antoni Colomer i Llobera ha dit:

    Estic absolutament d’acord amb el que diu en Tomeu Martí. Són massa freqüents els casos d’abús de poder per part de les forces, en aquests casos, d’ocupació.

    Ànims Eduard!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: